Sākumlapa | Kontakti
 Latviski 
 In English 
 Español 
 Catalan 
DATU BĀZE


/ Datu bāze / Meklēt

Kā meklēt?



Izvēlaties valsti:
Ievadīt vārdu
vai daļu vārda:


Nosaukums:

Emīls vēlas mācīties un strādāt!

Mērķa grupa(s):
Mērķa grupa:

Invalīds no bērnības /vājdzirdība un garīgā atpalicība /

Atrašanās vieta:

Latvija

Apraksts:

Emīls Andersons ir invalīds no bērnības. Viņam ir 22.gadi. Invaliditāte – vājdzirdība un garīgā atpalicība. Pusaudžu gados Emīlam bija grūtības ar mācībām Valmieras vājdzirdīgā internātskolā un bija daudz jāpavada ārstējoties slimnīcā. Ārsti neko labu neprognozēja, ieteica, ja garīgā atpalicība turpināsies, Emīlam būs ceļš uz pansionātu. Emīls sāka mācīties Talsu pamatskolā mājmācības programmā un tur beidz 9.klasi. Šajā skolā viņš sāka palikt apzinīgāks. Sākumā bija skolēnu nesapratne, pat, nepatika, ka šāds skolēns iet uz skolu. Bet viņam ļoti paveicās ar skolotājiem, kuri viņu iedrošināja un atbalstīja. Pēc skolas beigšanas Emīls mēģināja stāties Jūrmalas koledžā, bet pēc 2 nedēļu pārbaudēm, viņam ieteica apmeklēt tuvāko dienas centru, mācības būšot par grūtu. Sazvanīju Alsviķu profesionālo arodskolu, aizsūtīju dokumentus, Emīlu uzņēma. Šogad jūnijā, pēc 2 gadu mācībām, Emīls ieguva apliecību – pavāra palīgs. Pavasarī Emīls gāja praksē Talsos kafejnīcā, pēc skolas beigšanas, viņš turpina tur strādāt par pavāra palīg. No 1.septembra Emīls Alsviķos turpinās mācīties, lai apgūtu pavāra specialitāti. Ceļš ir ļoti garš, ko Emīls veic viens pats 2 reizes mēnesī. Izbrauc no Sabiles viņš 8.00 un skolā ir 16.40. Tāds ir apraksts par izglītības iespējām un Emīla neatlaidību.

Atlases kritēriji:
Inovācija:

Garīgi slims cilvēks ne tikai var apmeklēt dienas centru, bet arī drīkst mācīties un strādāt sabiedrībā, kā ikviens cilvēks

Efektivitāte:

Mērķis – Emīls dzīvo, kā jebkurš cilvēks pilnvērtīgu dzīvi, ar iespējām strādāt. Protams, rūpējoties par savu veselību.
Pēc šāda piemēra ja sekotu, Latvijā valdībai būtu mazākas izmaksas par sociālo aprūpi, būtu lielāka summa par ienākumu nodokli u.c.
Emīls cenšas iekļauties sabiedrībā, tas ir labs integrācijas, nevis segregācijas piemērs.

Apmierinātība:

Pašreiz sasniegtais mērķis – iegūta jau viena profesija un jau radusies iespēja piedāvāt sevi darba tirgū. Emīls iegūstot otru profesiju nostiprinās savas pozīcijas nodarbinātības jomā.

Izplatīšana:

Par Emīlu laikrakstā „Talsu Vēstis” šā gada jūnijā bija raksts, par viņa prakses laiku kafejnīcā Talsos.
Kad Emīls mācījās Talsu pamatskolā, laikrakstā „Talsu Vēstis” bija raksts par to, ka katrs bērns vēls mācīties skolā, bija vairāku speciālistu viedoklis.

Atslēgasvārdi:

Izglītība, nodarbinātība




Printēt

A   A   A    
Augsta kontrasta versija





  Meklēt














Šis projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.