Sākumlapa | Kontakti
 Latviski 
 In English 
 Español 
 Catalan 
DATU BĀZE


/ Datu bāze / Meklēt

Kā meklēt?



Izvēlaties valsti:
Ievadīt vārdu
vai daļu vārda:


Nosaukums:

Jaunu prasmju apgūšanas nodarbības cilvēkiem ar invaliditāti

Mērķa grupa(s):
Mērķa grupa:

Madonas novada cilvēki ar invaliditāti un viņu ģimenes locekļi

Ieguvēji:

sabiedrība

Atrašanās vieta:

Latvija

Organizācija: Nosaukums:

Biedrība „ Madonas invalīdu atbalsta centrs”


Kontaktinformācija (adrese, telefons, e-pasts, mājas lapa)

Parka iela 4, Madona, Madonas novads, LV 4801 Tālrunis: 29336273, 64807294 e-pasts: lidija.spilberga@madona.lv Mājas lapa: www.madona.lv

NVO

Apraksts:

Mērķis ir attīstīt sociālās atstumtības riska grupas – cilvēku ar invaliditāti motivāciju iesaistīties sabiedriskajā dzīvē, mācīties kaut ko jaunu: apgūt jaunas prasmes, dot iespēju savstarpēji kontaktēties sociāli mazāk aizsargātajiem, palielinot viņu ticību sev, uzlabot viņu zināšanas.
Madonā tiek organizētas 20 stundu nodarbības jaunu prasmju apgūšanā stikla apgleznošanā un sveču dekorēšanā 20 cilvēkiem ar invaliditāti. 10 stundu programmā viņi mācās komunikācijas prasmes, mācās noformēt savu darbu izstādi. Mēs dodam iespēju saņemt konkrētu palīdzību un, daloties pieredzē, veicināt mācīšanās un izziņas procesu katrā cilvēkā. Apmācības veicina invalīdu pašnodarbinātību. Madonas novada pašvaldības sociālais dienests atbalsta biedrības idejas, nodrošinot tās darbību ar piemērotām telpām cilvēkiem ar invaliditāti.
Līdzšinējā biedrības darbības laikā ir apzināti cilvēki, kas aktīvi darbotos dažādos pulciņos – stikla apgleznošana, sveču noformēšana un dekorēšana, rokdarbi. Apmācību projektu realizācijas laikā tuvāk iepazīta lauku pagastu auditorija – tieši tie cilvēki, kas nāk uz Madonas invalīdu atbalsta centru saņemt konsultācijas par dažādu interešu klubu, grupu veidošanu un organizēšanu. Nāk jau vairāk tieši lauku pagastu iedzīvotāji, kas vēlas iesaistīties sabiedriskajā dzīvē, attīstīties un pilnveidoties. Pēc apmācībām, kas notikušas Madonas IAC organizētajos pasākumos, cilvēki sasparojas, meklē jaunas iespējas, lai turpinātu izglītoties vai arī dodas uz NVA meklēt darbu. Pagājušā gada nogalē tika noorganizēta invalīdu roku darbu izstāde Vācijas – Madonas sadraudzības pilsētā Vaijē.

Atlases kritēriji:
Inovācija:

Izmantojot nodarbības, mēs, katrs, cik atšķirīgs būdams, jūtamies šajā sabiedrībā, valstī iederīgs, vajadzīgs. Izraujoties no ierastajiem apstākļiem, nevis, lai klausītos abstraktus stāstus par iespējām, bet gan saņemam konkrētu palīdzību un ar savu pieredzi, padomu tiekam motivēti dot savu ieguldījumu otram, tā veicinot mācīšanās un izziņas procesu katrā cilvēkā. Nodarbības tiek apmeklētas brīvprātīgi. Tās vada apmācīts pasniedzējs. Katram cilvēkam ir nepieciešama individuāla pieeja.

Efektivitāte:

Nodarbībās cilvēki ar invaliditāti apgūst jaunas prasmes stikla apgleznošanā un sveču noformēšanā, komunikācijas veicināšanā. Apmācības dod iespēju savstarpēji kontaktēties un vēlēšanos iesaistīties pašpalīdzības procesos sociāli mazāk aizsargātajiem. Noslēgumā tiek veidota darbu izstāde, kur aplūkojami veidotie darbi – apgleznotie stikla trauki, gleznas, kā arī dekorētās sveces. Šeit cilvēki ar invaliditāti gūst gandarījumu par paveikto, iegūst sev jaunus draugus un paziņas, kuros pat varētu meklēt sev atbalstu brīžos, ja tas būtu nepieciešams.

Apmierinātība:

Veicot aptauju 20 cilvēkiem, kas apmeklējuši jaunu prasmju apguves nodarbības, viņi jūtas gandarīti par to, ko ir iemācījušies, guvuši pozitīvas emocijas. Gūtās prasmes, izgatavot individuālas dāvaniņas, šajā krīzes laikā ir ļoti nozīmīgas.

Izplatīšana:

Madonas invalīdu atbalsta centrs ir viens no pirmajiem Madonas novadā, kas piedāvā nodarbības jaunu iemaņu iegūšanā cilvēkiem ar invaliditāti. Savstarpēji kontaktējoties, informācija par nodarbībām izplatās ļoti ātri. Vietējā presē tiek atspoguļotas aktivitātes, ko piedāvā biedrība.

Izmantošana:

Biedrībai izveidojusies ļoti laba sadarbība ar Madonas novada pašvaldības sociālo dienestu, kurš atbalsta biedrības mērķus. Biedrības brīvprātīgie piedalās nodarbību sagatavošanā. Madonas invalīdu atbalsta centra piemēru izmanto Cēsu novadā. Biedrību ir apmeklējuši Tukuma sociālie darbinieki, Daugavpils invalīdu biedrība, Bauskas invalīdu biedrība, un pieredzes apmaiņā guvuši pozitīvas emocijas.

Citi kritēriji :

Šogad jau tiek sagatavota izstāde novembrī no darbiņiem, kas gatavoti cilvēku ar invaliditāti rokām.

Atslēgasvārdi:

pašnodarbinātība, nodarbinātība




Printēt

A   A   A    
Augsta kontrasta versija





  Meklēt













Debido al hecho de que esta base de datos es accesible al público en general y que la información puede ser presentada por cualquier persona, los promotores del proyecto no se responsabilizan de los términos utilizados o la fiabilidad de la información en esta base de datos.

Šis projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.