Sākumlapa | Kontakti
 Latviski 
 In English 
 Español 
 Catalan 
DATU BĀZE


/ Datu bāze / Meklēt

Kā meklēt?



Izvēlaties valsti:
Ievadīt vārdu
vai daļu vārda:


Nosaukums:

Vides izglītība-pamats attīstībai un integrācijai sabiedrībā

Mērķa grupa(s):
Mērķa grupa:

Saldus novada pašvaldības Kurzemītes pamatskolas speciālās C. līmeņa klases skolēni

Ieguvēji:

Saldus novada pašvaldības Kurzemītes pamatskolas speciālās C. līmeņa klases skolēni

Atrašanās vieta:

Latvija

Organizācija: Nosaukums:

Saldus novada pašvaldības Kurzemītes pamatskola


Kontaktinformācija (adrese, telefons, e-pasts, mājas lapa)

Būtnāri ,Saldus novads, Zirņu pagasts; LV -3801 Tālrunis: 63846064 e-pasts: kurzemite.sk@saldus.lv Mājas lapa: www.saldus.lv/kurzemite

Valsts iestāde

Apraksts:

Kurzemītes pamatskolā jau no 1997./1998.m.g. tiek integrēti bērni , kuriem ir nepieciešama speciālā apmācība. Skolā ir atvērta klase bērniem ar invaliditāti-speciālā klase bērniem ar C. apmācības līmeni, kurā mācās 9 bērni vecumā no 8 līdz 16 gadiem.
Kurzemītes pamatskola ir arī EKO skola. Šogad jau 5.reizi skola saņems Zaļo karogu. Skolas viens no pamatvirzieniem ir vides izglītība. Speciālā C. klase piedalās un aktīvi iesaistās visos ar vides izglītību saistītajos projektos, konkursos un aktivitātēs.Piemēram,2008./2009.mācību gadā C. klases skolēni kopā ar vecākiem piedalījās konkursā „Zaļākā klase”, kur 1.un 2.kārtā iekļuva finālistos; piedalījās arī konkursā ”Meža olimpiādē” ar āra nodarbību matemātikā. No 2.-6.martam skolā norisinājās projektu nedēļa un speciālā C. līmeņa klase strādāja pie tēmas; ”Ko mēs varam darīt, lai mazinātu klimata pārmaiņas?(projektu nedēļas prezentācijas materiāls būs pievienots pielikumā.) Tāpat bērni cītīgi piedalījās makulatūras vākšanas akcijā un skolas apkārtnes sakopšanas talkās. Klasē katru gadu tiek svinēti latviešu gadskārtu ieražu svētki-Miķeļi, Mārtiņi, Ziemassvētki, Meteņi, Lieldienas.
Speciālās C. klases telpa ir iekārtota atbilstoši vides izglītības mērķiem. Klasē ir no koka darinātas attīstošās rotaļlietas-tām ir izzinoša un izglītojoša nozīme. Koka puzle, kas veido bildi gan no vienas, gan otras puses: vienā pusē bērns pilsētas ainavu, otrā-parku.
Vēl klasē ir smilšu kaste, kuras iekšpuse ir nokrāsota zilā krāsā. Smilšu kastē ir jūras smiltis. Plauktos ir miniatūras spēļu mantas un priekšmeti: cilvēki, ēkas, dzīvnieki, mašīnas ,augu valsts, celtnes u.c. Bērni no šīm miniatūrajām mantiņām smilšu kastē veido savu „bildīti”. Tad, kad „bildīte” ir salikta, bērni par to stāsta.
„Smilšu spēles” ir iespējams izmantot arī kā vienu no metodēm mācību procesā: latviešu valodas stundās, dabas zinību stundās , kā arī audzināšanas stundās. Piemēram, strādājot grupās, smilšu spēles veido bērnam saskarsmes iemaņas, kā arī attīsta valodu un radošās spējas, bet dabas zinību stundās smilšu kastē ir iespējams izveidot – mežu, jūru vai pilsētu.

Atlases kritēriji:
Inovācija:

Manuprāt, ne visās skolās, kurās tiek integrēti bērni ar speciālām vajadzībām(bērni-invalīdi),ir iespējas darboties vides izglītības ietvaros un strādāt ar tādām metodēm kā ,piemēram,
„smilšu spēles”. Metodi iespējams izmantot arī mācību procesā: latviešu valodas stundās, dabas zinību stundās , kā arī audzināšanas stundās.
Piemēram, strādājot grupās, smilšu spēles veido bērniem saskarsmes iemaņas, kā arī attīsta valodu un radošās spējas.

Efektivitāte:

Vides izglītība, praktiskie darbi un novērojumi sniedz plašu faktu materiālu par apkārtējo vidi, dod pamatzināšanas un izpratni, sasaista apgūstamo vielu ar apkārt notiekošo. Iesaistoties apkārtnes sakopšanas talkās, skolēni apgūst praktiskās darba iemaņas.

Apmierinātība:

Manuprāt, ar sasniegtajiem rezultātiem ir apmierināti gan bērni, gan arī viņu vecāki, jo šiem bērniem ar invaliditāti un kustību traucējumiem tiek nodrošinātas tādas pašas iespējas piedalīties visos projektos, konkursos un aktivitātēs kā pārējiem viņu vienaudžiem.

Izplatīšana:

Par mūsu skolas darbību vides izglītībā ir bijusi informācija masu saziņas līdzekļos,gan TV, gan laikrakstos un žurnālos. Kā piemērus varu minēt žurnālu Vides Vēstis-2006.g.februāra nr. ,kurā 36.lpp.ir raksts ar nosaukumu „Dabas mācība-Kurzemītes pamatskolas pamatakmens”, tāpat ļoti daudz publikācijas ir bijušas vietējā laikrakstā „Saldus Zeme”.

Galvenie darbības principi, kas tika izmantoti informācijas veicināšanai ir aktīva iesaistīšanās, piedalīšanās izsludinātajos konkursos un aktivitātēs.

Atslēgasvārdi:

Kurzemītes pamatskola, Vides izglītība, Eko skola, konkurss ”Zaļākā klase”, Meža olimpiāde, attīstošās rotaļlietas, metode „smilšu spēles”




Printēt

A   A   A    
Augsta kontrasta versija





  Meklēt













Debido al hecho de que esta base de datos es accesible al público en general y que la información puede ser presentada por cualquier persona, los promotores del proyecto no se responsabilizan de los términos utilizados o la fiabilidad de la información en esta base de datos.

Šis projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.