Sākumlapa | Kontakti
 Latviski 
 In English 
 Español 
 Catalan 
DATU BĀZE


/ Datu bāze / Meklēt

Kā meklēt?



Izvēlaties valsti:
Ievadīt vārdu
vai daļu vārda:


Nosaukums:

Mēs mācām lidot

Mērķa grupa(s):
Mērķa grupa:

cilvēki ar invaliditāti

Atrašanās vieta:

Latvija

Organizācija: Nosaukums:

Alsviķu profesionālā skola


Kontaktinformācija (adrese, telefons, e-pasts, mājas lapa)

Alsviķi, Alsviķu pagasts, Alūksnes rajons, LV-4333 Tālrunis: 64307132, 64307135 e-pasts: arcalsviki@apollo.lv Mājas lapa: www.aluksnes.lv/alsvikups.

Valsts iestāde

Apraksts:

Labās prakses piemēra mērķis: veicināt cilvēkus ar invaliditāti iegūt profesionālo izglītību, integrēties sabiedrībā, kā arī konkurēt darba tirgū.
Alsviķu profesionālā skola ir Labklājības ministrijas dibināta skola 1991.gadā. Kopš 2005.gada esam Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā.
Alsviķu profesionālajā skolā cilvēkiem ar invaliditāti tiek piedāvāta profesionālā rehabilitācija. Cilvēki ar invaliditāti var apgūt šādas profesijas: šuvēji, pavāri, pavāru palīgi, aprūpētāji, teksta redaktoroperatori, apavu labotāji, koksnes materiālu apstrādātāji.
Pēc ārsta norādījuma cilvēki ar invaliditāti skolā var saņemt fizioprocedūras, masāžas, ārstniecisko vingrošanu.
Pavāru grupas audzēkņi ir piedalījušies 3*3 nometnē Alsviķos. No dažādām grupām audzēkņi ir piedalījušies radošajās nometnēs Igaunijā.
Skolā notiek dažādas sporta sacensības: galda tenisā, orientēšanās, volejbolā, basketbolā, futbolā, boccia. Mūsu skolas audzēkņi ir piedalījušies ārpus skolas sacensībās boccia, vieglatlētikā, sadraudzības spēlēs volejbolā, basketbolā, futbolā.
Cilvēki ar invaliditāti ir ar dažādām problēmām, ar dažādiem izglītības līmeņiem. Ņemot vērā šos faktus, skola katrā mācību priekšmetā nodrošina individuālās konsultācijas. Jo katrs mēs esam dažāds un katram ir sava pieeja sekmīgai mācību priekšmetu apguvei.
Skolas audzēkņiem tiek organizētas dažādas ekskursijas. Šobrīd ir problemātiskāk organizēt ekskursijas, jo audzēkņiem pašiem jāfinansē.
Mūsu skola ir Audzēkņu labsajūtas nodrošināšanai skolas darbiniekiem ir nepieciešams kontaktēties ar audzēkņu vecākiem, kā arī ar pašvaldību sociālajiem darbiniekiem.
Pirms skolas beigšanas eksāmeniem audzēkņi atrodas kvalifikācijas praksē. Ņemot vērā mūsdienu krīzes apstākļus un mūsu audzēkņu specifiku ir pagrūti atrast sadarbības partnerus prakses īstenošanai. Divus gadus atpakaļ īstenojot ESF atbalstītu projektu, bija iespējams samaksāt prakšu vadītājiem. Līdz ar to nebija problēmu ar sadarbības partneriem un ar prakses vadītājiem. Pavāru un koksnes materiālu grupas audzēkņi ir bijuši praksē Vācijā. Ja sadarbības partneriem ir nepieciešami jauni darbinieki, tad pēc prakses īstenošanas tiek piedāvāts darbs mūsu audzēkņiem. Arī mūsu skolā strādā mūsu skolas absolventi.

Atlases kritēriji:
Inovācija:

Mūsu skolā cilvēki ar invaliditāti mācās profesiju un papildus saņem rehabilitāciju, kā arī notiek integrācija sabiedrībā. Latvijā ir divas šādas specializētas skolas cilvēkiem ar invaliditāti. Cilvēki ar invaliditāti vieglāk integrējas cilvēku ar invaliditāti vidū, nekā veselu cilvēku vidū. Bieži vien cilvēki ar invaliditāti nav dzīvojuši ārpus mājām un nav gatavi patstāvīgai dzīvei. Līdz ar to darbinieki palīdz apgūt nepieciešamās sadzīves iemaņas.

Efektivitāte:

Skolā mācās 99 cilvēki ar invaliditāti. Īstermiņa ietekmē tiek apgūtās sadzīves iemaņas, ilgtermiņa ietekmē tiek apgūtas profesionālās iemaņas un saskarsme ar apkārtējiem. Skolas absolventi darba tirgū iekļaujas no 50 līdz 70%. Daudzi no absolventiem turpina mācības augstskolā vai citās skolās. Absolventi saka paldies par iegūtajām dzīves prasmēm un iedrošināšanu turpmāko mērķu sasniegšanā.

Apmierinātība:

Īstenotās profesionālās rehabilitācijas rezultātā cilvēki ar invaliditāti iegūst diplomu par profesionālo izglītību. Cilvēki ar invaliditāti ir emocionāli gandarīti par iegūto profesiju un saņemto diplomu, jo ir izdevies sasniegt mērķi, neskatoties uz veselības problēmām. Mācību procesā laikā notiek atgriezeniskā saite starp skolas darbiniekiem un audzēkņiem. Ar absolventiem notiek sarakste ilgi pēc skolas absolvēšanās, kā arī tikšanās Ziemassvētku pasākumos.

Izplatīšana:

Par iespējām mācīties cilvēkiem ar invaliditāti Alsviķu profesionālajā skolā var uzzināt skolas mājas lapā, novadu preses izdevumos, Latvijas televīzijā, informācijas dienās aprīļa mēneša pēdējā piektdienā.
Par veiksmīga mācību procesa norisi informāciju var iegūt skolas mājas lapā, Alūksnes novada laikrakstos, Latvijas avīzē, kā arī LTV 1 novadu ziņās.

Izmantošana:

Informāciju par profesionālās rehabilitācijas veiksmīgu īstenošanu izplatām Alsviķu profesionālās skolas mājas lapā, vietējos laikrakstos, novadu ziņās.

Atslēgasvārdi:

izglītība




Printēt

A   A   A    
Augsta kontrasta versija





  Meklēt














Šis projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.