Sākumlapa | Kontakti
 Latviski 
 In English 
 Español 
 Catalan 
DATU BĀZE


/ Jaunumi / Invalīdu integrācijai darba tirgū un izglītības pieejamībai nepieciešams lielāks valsts atbalsts

INVALĪDU INTEGRĀCIJAI DARBA TIRGŪ UN IZGLĪTĪBAS PIEEJAMĪBAI NEPIECIEŠAMS LIELĀKS VALSTS ATBALSTS

14.10.2008

Problēmas visās valstīs ir līdzīgas, tāpēc uzsāktais kopīgais darbs pie unikālas datu bāzes veidošanas vērtējams pozitīvi – pie šādas atziņas nonāca visi starptautiskā projekta „Mācību laboratorija - integrācijai” dalībnieki. Visās apsekotajās vietās varēja pārliecināties, ka Latvijā veiksmīgi tiek īstenoti projekti invalīdu integrācijai sabiedrībā. Projekta vizītē piedalījās: Apeirons, SIA Comperio (Latvija), Espiral Entitat de Serveis (Spānija), Incorpora Girona (Spānija), Sant Tomas(Spānija), Plataforma Educativa (Spānija), Point Europa (Lielbritānija) un Independance Southwest (Lielbritānija).

Projekta dalībnieki apmeklēja Liepājas neredzīgo biedrību, kur biedrības priekšsēdētājs Māris Ceirulis rādīja līdz šim paveikto brīvā laika pavadīšanai – pinēju un mezglošanas darbnīcu, rokdarbu un datorklasi, sporta nodarbību zāli ar trenažieriem, kā arī speciāli pielāgotas galda spēles (dambrete, šahs). Projekta dalībnieki varēja izmēģināt, kā ir lasīt un rakstīt tekstu Braila rakstā, skatīt pasauli caur dažādām vājredzīgiem paredzētām brillēm, lasīt tekstu ar palielināto stiklu, īpašu kontrastu uz ekrāna, kā strādāt ar datoru, kurš pielāgots cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Speciālā klasē redzes invalīdi tiek apmācīti paši sev pagatavot ēst, jo lielākā daļa no viņiem dzīvo vieni un pašiem jārūpējas par savām ikdienas vajadzībām. Projekta dalībnieki novērtēja Liepājas pilsētā ieviestos speciālos palīglīdzekļus cilvēkiem ar redzes traucējumiem – kontrastējošas sabiedriskā transporta numuru zīmes uz dzeltena fona, dzeltenas uzlīmes uz ceļa zīmju stabiem. Liepājas neredzīgo biedrība izdod speciālu laikrakstu, kurš ir pieejams 3 veidots – ierastā drukas versijā, Braila raksta drukas versija, kā arī ieskaņots audio kasetēs. Biedrība ir nesen pabeigusi remontu ikvienam pieejamas koplietošanas telpas izveidē, kurā visas sienas, durvis, slēdži un durvju ailes ir speciāli krāsotas kontrastējošās krāsās.

Vizītes laikā Liepājas Universitātē, projekta dalībnieki uzzināja, ka šī augstākās izglītības iestāde ir sākusi domāt par to, lai cilvēki ar invaliditāti varētu izvēlēties iegūt augstāko izglītību tajā jomā, kas viņus interesē, nevis tajā, kas fiziski ir pieejama. Liepājas Universitāte ir ieguldījusi vairāk nekā 100 000 LVL, lai izbūvētu speciālu piebūvi mācību korpusam, kurā ir paredzēta gan uzbrauktuve, gan pieejamas kāpnes, gan lifts. „Diemžēl mēs nevaram atrisināt šo problēmu pilnībā, jo cilvēkam vēl ir jāpārvar viss ceļš līdz augstskolai. Darbs pie vides pieejamības Liepājas Universitātē vēl turpināsies, ” stāstīja Liepājas Universitātes Saimniecības prorektors Māris Leimants.

Profesionālās iemaņas un profesiju cilvēki ar dažādām īpašām vajadzībām jau vairākus gadus var iegūt Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (SIVA) Jūrmalā, kā arī aģentūras filiālēs. Vizītes laikā tika apmeklēta Cīravas arodvidusskola, kurā projekta Invalīdu profesionālā rehabilitācija un apmācība Cīravas arodvidusskolā ietvaros var apgūt galdnieka, pavāra, grāmatveža un automehāniķa palīga profesiju. Šovasar šajās specialitātēs bija 105 absolventi. Cilvēki ar īpašām vajadzībām mācās kopā ar citiem audzēkņiem, iekļaujas skolas sociālajā dzīvē, piedalās pasākumos. Cīravā atrodas arī SIVA atbalsta punkts, kura uzdevums ir apzināt un uzrunāt cilvēkus ar invaliditāti par profesionālās rehabilitācijas iespējām, tai skaitā tiek veiktas piemērotības pārbaudes un sniegtas konsultācijas par to, kādu profesiju labāk izvēlēties.

Sabiedrības sapratni un toleranci varētu veicināt Valsts Speciālās izglītības centrs, kurš dibināts 2007.gadā un atrodas LR Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā. VSIC viens no mērķiem ir izveidot palīdzības un atbalsta sistēmu ģimenēm un skolām, kā arī izstrādāt metodoloģiskos norādījumus skolām un skolotājiem darbam ar bērniem ar īpašām vajadzībām. Tikšanās laikā VSIC direktora vietniece Mudīte Reigase uzsvēra, ka iekļaujošā izglītība ir nākotnes jautājums. Šobrīd Latvijā darbojas 36 specializētie bērnudārzi, 62 speciālās skolas un 2 speciālās vidusskolas, kurās mācās bērni ar dažādām īpašām vajadzībām. Nākotnē VSIC vēlētos redzēt lielāku integrāciju parastajās skolās un atvērtākas speciālās skolas, bet galvenais, lai būtu ievērots princips – kā būtu labāk katram konkrētajam bērnam.

Sīkāku informāciju par projektu ikviens var iegūt mājas lapā www.tavanakotne.eu. Lapa ir īpaši veidota cilvēkiem ar dažādiem fiziskiem ierobežojumiem, paredzot gan dažādus burtu lielumus, teksta kontrasta versijas, saprotamus skaidrojumus.


Informāciju sagatavoja
Māra Šetlere
SIA Comperio, Sabiedrisko attiecību projektu direktore
Balasta dambis 58/2, Rīga, LV 1048
Tālr.: 67613028, fakss: 67213046, mob.tālr.: 26554439
E-pasts: mara@comperio.lv
www.comperio.lv



Atpakaļ ...
Printēt

A   A   A    
Augsta kontrasta versija





  Meklēt














Šis projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.