Sākumlapa | Kontakti
 Latviski 
 In English 
 Español 
 Catalan 
DATU BĀZE


/ Datu bāze / Meklēt

Kā meklēt?



Izvēlaties valsti:
Ievadīt vārdu
vai daļu vārda:


Nosaukums:

Jauniešu ar intelektuālās attīstības traucējumiem sociālā rehabilitācija, nodrošinot viņiem pieejamu informāciju

Mērķa grupa(s):
Mērķa grupa:

cilvēki ar invaliditāti, sociālā darba speciālisti

Ieguvēji:

cilvēki ar invaliditāti, sociālā darba speciālisti

Atrašanās vieta:

Latvija

Organizācija: Nosaukums:

Biedrība „Vieglās valoda aģentūra”


Kontaktinformācija (adrese, telefons, e-pasts, mājas lapa)

Maskavas iela 285 k.6, Rīga, LV-1063; Platā iela 16-58, Rīga, LV-1016 Tālrunis: 29701672 e-pasts: bancevici@neonet.lv; vvagency@neonet.lv

NVO

Apraksts:

Projekta tiešais mērķis – veicināt jauniešu ar intelektuālās attīstības traucējumiem informatīvo integrāciju darba tirgū. Izmantojot sociālās rehabilitācijas pieeju, ir attīstītas jauniešu ar viegliem intelektuālās attīstības traucējumiem prasmes un iemaņas, tādējādi palielinot viņu iespējas konkurēt darba tirgū. Projektā realizētās programmas veicinājušas pamata zināšanu apguvi par darba meklēšanu, kā arī pareizu pašnovērtēšanas un pašcieņas sajūtas attīstību. Profesionāļiem un jauniešu ar intelektuālās attīstības traucējumiem interešu pārstāvjiem apgūstot alternatīvus komunikāciju veidus, veicināts viņu lomas pieaugums sociālās rehabilitācijas procesos.

Atlases kritēriji:
Inovācija:

Darba līguma paraugs tika sagatavots vieglajā valodā gan latviski, gan krieviski. Attīstīta diskusija par atbalstīto darbu un tā ieviešanas iespējām Latvijā.

Efektivitāte:

Ir izstrādātas 4 mācību programmas un tām nepieciešamie mācību materiāli, ir sagatavoti un novadīti 2 mācību semināri un 5 mācību ekskursijas 22 mērķa grupas jauniešiem.
Projektā iesaistītie darbinieki turpina sadarboties un radušās jaunas iniciatīvas, kas balstās uz projektā iegūtajām zināšanām un pieredzi.
Projektā iesaistītas 7 speciālās iestādes – skolas un dienas centri, iesaistītie jaunieši guvuši atšķirīgu pieredzi, sākot ar pastāvīgu brauciena organizēšanu, dzīvošanu viesnīcā, pusdienošanu restorānā un beidzot ar algota darba darīšanu. Vismaz 8 jaunieši iekārtojās darbā, daudzi jaunieši aktīvi darbojas dienas centros – atklātņu veidošana, šūšana, aušana, galdniecība u.c., viena meitene aizbrauksi mācīties uz Somiju.

Apmierinātība:

Jaunieši bija ārkārtīgi apmierināti ar līdzdalību projektā (no jauniešu stāstītā projekta noslēguma seminārā):
Igors: strādāju par apkopēju mūsu fondā, man patīk saņemt algu, varu nopirkt kaķim barību, vēlos sakrāt naudu interneta pieslēgumam
Renāte: strādāju par apkopēju skolā, ļoti lepojos ar to, ka noturējos darbā jau 3 mēnešus
Jānis: iemācījos rakstīt CV, daudz jauna uzzināju – kur var griezties pēc palīdzības
Līga: esmu ieguvusi jaunus draugus, uzzinājusi, kā iestāties darbā
Artūrs: Esmu no Liepājas un 4 gadus apmeklēju dienas aprūpes centru. Man tas ļoti daudz devis, esmu iepazinies ar jauniem cilvēkiem, uzzinājis daudz jauna, mācījos celt savu pašapziņu…
Mūsu nākotnes plāni ir atrast labi atalgotu darbu un būt neatkarīgiem no vecākiem.
Valērijs: strādāju par sētnieku Statoilā, man ļoti patīk darbs, esmu kļuvis pastāvīgs, fiziski spēcīgāks, esmu iemantojis radikulītu, labi, ka ir nauda ,par ko nopirkt zāles

Izplatīšana:

Projekta aktivitāšu īstenošanas rezultātā ir izveidots informatīvs materiāls CD formā, kas izdots 150 eksemplāros. Mācību materiālu var izmantot darbam ar dažādām mērķa grupām – cilvēki ar intelektuālās attīstības traucējumiem, funkcionālie analfabēti, vājdzirdīgi, nedzirdīgi cilvēki, veci cilvēki. Ir izstrādāti un izdoti bukleti vieglajā valodā „Kā atrast darbu?”, „Piezvani!”, „Cilvēks, kas strādā” un „Bankā”, katrs 2000 eksemplāros, kas izplatīti mērķauditorijas vidū.

Izmantošana:

Projekta ietvaros izstrādāto informatīvo materiālu CD formā un bukletus vieglajā valodā var izmantot arī jebkurš cits jaunietis ar intelektuālās attīstības traucējumiem, lai gūtu informāciju par iekļaušanos darba tirgū.

Atslēgasvārdi:

cilvēki ar invaliditāti, informatīvi materiāli, sociālā rehabilitācija




Printēt

A   A   A    
Augsta kontrasta versija





  Meklēt














Šis projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.