Inicio | Contacto
 Latviski 
 In English 
 Español 
 Catalan 
BASE DE DADES


/ Notícies / RESULTATS de les visites d’intercanvi d’experiències del projecte „Learning Lab for Integration”

RESULTATS de les visites d’intercanvi d’experiències del projecte „Learning Lab for Integration”

16.12.2008

Els participants del projecte „Learning Lab for Integration” reconeixen l’establiment de la nova xarxa de contactes entre organitzacions i institucions que treballen per la integració de les persones amb discapacitat a la societat i al mercat laboral, com a major assoliment del projecte. Al desembre va finalitzar la primera fase del projecte – les visites de l’intercanvi d’experiències en els tres països participants – Espanya, Letònia i Gran Bretanya. L’objectiu de l’intercanvi d’experiències era conèixer els diferents exemples de bones pràctiques d’integració de persones amb discapacitat a la societat, en cada un dels països i a diferents nivells, tenint en compte diferents tipus de discapacitat.

Durant la visita a Espanya, Catalunya el grup de treball va visitar diferents institucions i organitzacions per a persones amb discapacitat intel·lectual que formen part de l’Associació Sant Tomàs, una entitat sense ànim de lucre que col·labora amb les administracions i institucions tant públiques com privades. L’Associació Sant Tomàs proporciona atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca d’Osona a tots els nivells, des del diagnòstic i la prevenció precoç fins als serveis per facilitar una vida autònoma. Un altre projecte que ha destacat el grup de treball va ser La Fageda – una cooperativa amb granja i planta de làctics que treballa des de fa més de 20 anys i que té com a finalitat la integració sòciolaboral de les persones de la comarca de la Garrotxa que presenten discapacitat psíquica o trastorns mentals severs. Les persones amb discapacitat participen en diferents activitats de la cooperativa, cuidant i alimentant més de 500 vaques, treballant en la producció de iogurt o jardineria. La granja està oberta als visitants, fan visites guiades a escoles i tenen una botiga de records fets a mà. Tot això forma part de la idea que el treball pot actuar com a element clau en el procés de reinserció de la persona, ja que augmenta la seva autoestima i canvia el seu paper tant dins la família com en societat, passant de jugar un paper passiu a una persona que contribueix activament.

 

La conclusió principal de les visites a Cornwall, Gran Bretanya és que tenen establert un sistema molt ben considerat per a la integració de les persones amb discapacitat a la societat, que igual que a Espanya, està en major part finançada per l’estat o els ajuntaments. Així mateix, però, existeixen molts fons privats i iniciatives de beneficència que contribueixen tant al funcionament diari de diferents entitats, com a activitats particulars o adquisició d’equip específic.

 

Els participants del projecte van visitar diferents organitzacions i institucions a Gran Bretanya, tot i així hi van haver dues visites que van causar gran impacte: el Centre ECHO i Remploy (www.remploy.co.uk). L’ECHO Centre està creat per a persones adultes amb discapacitat física, amb la finalitat de contribuir a la seva integració a la societat, motivant i recolzant aquest procés. El centre funcionades de fa ja 15 anys. Les activitats en el centre es desenvolupen tant a nivell grupal com individual, ajudant a definir objectiu personals per cada persona amb terminis per al seu assoliment. La setmana està dividida de manera que cada dia es realitzen activitats per un cert grup d’usuaris – joves, persones grans, persones en recerca de treball. També el centre organitza diferents activitats d’oci . viatges, festes i activitats esportives. Els treballadors de l’ECHO Centre treballen basant-se en el principi de l’usuari expert. Això és, els usuaris són informats dels seus drets i garanties socials, del què poden preguntar al metge o del què esperar d’un treballador social i del què pot millorar la seva vida a la societat. Els experts del centre admeten que a Gran Bretanya a vegades és necessari disminuir el nivell de comoditat per a motivar les persones a participar en al vida social, evitant que només comptin amb els serveis oferts per diferents entitats.

L’altra entitat mencionada – Remploy – treballa en l’àmbit de la integració de les persones amb discapacitat en el mercat laboral, i forma part d’una xarxa d’entitats a nivell nacional que treballen a tot el país amb sistemes i principis comuns. El procés d’integració està dividit en tres nivells. El primer, és un curs de motivació i de coneixements bàsics de 12 setmanes – com escriure un CV, com vestir-se per una entrevista de treball, comunicació en el treball, una prova pràctica final – una entrevista de treball semblant a una entrevista real. El segon nivell és el procés de recerca de feina, durant el qual cada persona té un tutor que ajuda tant a definir possibilitats, com a trobar anuncis adequats o preparar sol·licituds. En el moment que la persona troba feina, entra al nivell següent, on el tutor fa un seguiment de la persona al nou lloc de treball, la seva implicació i mútua satisfacció, comunicant-se tant amb l’usuari com amb l’empresa. Al 2007 Remploy ha facilitat la integració de 7.000 persones amb discapacitat a nivell nacional, tot i que l’objectiu inicial era de 20.000 insercions.

Trobareu més informació sobre el projecte, persones amb discapacitat, empresaris i professional que treballeu en el camp de les persones amb discapacitat a la següent pàgina web www.sufuturo.eu. Aquesta pàgina web està especialment elaborada seguint les normes d’accessibilitat i disposa de possibilitats per canviar el tamany de la lletra, del contrast del text i d’explicacions amenes.



Atpakaļ ...
Print

A   A   A    
Versió d'alt contrast





  Cerca


El presente proyecto ha sido financiado con el apoyo de la Comisión Europea. Esta comunicación es responsabilidad exclusiva de su autor. La Comisión no es responsable del uso que pueda hacerse de la información aquí difundida.